شیب افزایشی کووید۱۹ در ایران بهمراتب بیشتر از شیب پیک سوم است. هیچ شهری در امان نیست. به گفته یک پزشک، دولت از سر استیصال، به آزمایش واکسن داخلی روی رفتگران و پاکبانان روی آورده است.
کووید۱۹ در ایران بیداد میکند. اخبار پراکنده از تهران و شهرستانها حاکی از گسترش برقآسای پاندمی در کشور و درماندگی مقامات در مقابله با آن است.
بحران به حدی شدت یافته که در تهران اعلام شده، به علت میزان بالای مبتلاین کرونایی، تخت و نیروی انسانی کافی برای عملهای غیراورژانسی وجود ندارد و رسیدگی به افرادی که بیماری حادی ندارند در وهله دوم اهمیت قرار دارد.
در مراکز استانها هم وضعیت مشابهی حاکم است. یکی از کارکنان بیمارستان تامین اجتماعی در یکی از استانهای محروم در گفتوگو با دویچه وله اظهارداشت که اوضاع این بیمارستان بحرانی است و شمار زیادی از بیماران حتی با تست مثبت کووید۱۹ پذیرفته نشدهاند.
به گفته او، بخشی از کادر درمانی در این شهر حدود سه هفته پیش دوز نخست واکسن را دریافت کرده و هنوز منتظر دریافت دوز دوم هستند. احتمال این که دوز نخست پس از سه هفته بیاثر شود زیاد است.
یک شهروند لرستانی که بهتازگی یکی از بستگان نزدیک خود را بر اثر ابتلا به کووید۱۹ از دست داده به دویچه وله گفت: «اوضاع درهم برهم است. دولت بدون کمک به کاسبکاران مغازها را تعطیل میکند و تا کنون هیچ برنامه مشخصی برای مقابله با کرونا ارائه نکرده است.»
به گفته او، برخی از کارکنان رده بالای مراکز درمانی "با پارتیبازی حتی برای اعضای خانواده همسرشان هم واکسن زدهاند اما بسیاری از پرستاران از این حق محروم هستند".
یک پزشک خوزستانی از بحران در بسیاری از بیمارستانهای این استان خبر داد و به دویچهوله گفت: «شاید کسی در آلمان باور نکند که وزارت بهداشت ما از سر استیصال واکسن داخلی را روی رفتگران آزمایش میکند، به این امید که انشاالله بیخطر باشد!»
این پزشک ضمن بیان این که «مردم هیچ امیدی به کمکهای دولت برای مقابله با کرونا ندارند» گفت: «دولت عملا در مقابل کرونا شکست خورده است.»
طبق دادههای سخنگوی وزارت بهداشت ، از ۱۸ تا ۱۹ فروردین "بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی" ۲۲هزار و ۵۸۶ بیمار جدید به آمار مبتلایان به کووید۱۹ اضافه شده است که دو هزار و ۴۹۳ نفر از آنها بستری شدهاند.
سیماسادات لاری گفت، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و شش هزار و ۹۳۴ نفر رسیده است.
او همچنین اظهار داشت که در ۲۴ ساعت گذشته ۱۸۵ بیمار کرونایی جان باختهاند و به این ترتیب شمار درگذشتگان بر اثر ابتلا به این بیماری به ۶۳هزار و ۸۸۴ نفر رسید.
رکورد بستریها در تهران
روز ۱۹ فروردین (هشتم آوریل) معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرد که آمار روزانه بیماران کرونایی بستریشده در بیمارستانهای استان تهران به رکورد تازهای رسیده است.
به گفته فرشاد علامه، در بیمارستانهای تهران عملهای جراحی الکتیو هم متوقف شده و بخشهای جدیدی به کووید۱۹ اختصاص داده میشود. او تاکید کرد که در بخشهای آی سی یو نیز همین روند برقرار است.
علامه همچنین اظهار داشت که بیماران بدحال "معمولا در سنین بالا" هستند و "به نظر میرسد که سویه غالب ویروس انگلیسی باشد".
فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران هم با بیان این که برای اولین بار در هفتههای اخیر شمار بستریشدگان از مرز ۵۰۰۰ نفر گذشته است گفت: «تقریباً همه مناطق ۲۲ گانه تهران آلوده هستند».
علیرضا زالی سفرهای نوروزی، کاهش رعایت شیوهنامههای بهداشتی و گردهماییهای خانوادگی را از دلایل عمده طغیان کووید۱۹ خواند.
زالی ضمن بیان این که "به یک آلودگی همگن در تهران رسیدیم که جای نگرانی دارد" تاکید کرد: «هفته تلخی در پیش داریم».
در حال حاضر چهار هزار و ۴۳ فرد مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای عادی و یکهزار و ۱۷۲ نفر در بخشهای ویژه بیمارستانهای استان تهران بستری هستند.
فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران پیشنهاد داد که برای جلوگیری از گسترش بیشتر ویروس باید شهر تهران به مدت دو هفته تعطیل شود. او تاکید کرد که تعطیلی شهر یک راهکار موقت است و علاج قطعی موضوع نیست.
به اعتقاد زالی، در تهران و سایر مراکز استانها باید واکسیناسیون "اولویت اصلی برای کاهش مرگ و میر" باشد.
اما جمهوری اسلامی از لحاظ مالی و ایدئولوژیک با مشکل واردات واکسن کرونا روبروست.
ماده های نقض شده قوانین حقوق بشر :
نقض ماده 2 : عدم تبعیض
نقض ماده 7 : همه در برابر قانون مساوی هستند
نقض ماده 25 : حق خوراک و مسکن و مراقبت های طبی و خدمات لازم اجتماعی برای همه