کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران در گزارش ۱۸ صفحهای راهکارهایی را برای دولت بایدن و شرکتهای تولیدکننده محصولات اینترنتی ارائه کرده تا بدون برداشتن تحریمها بتوانند دسترسی ایرانیان به اینترنت امن را تامین کنند.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران در گزارشی که روز ۲۶ آوریل منتشر کرد جزییاتی از مشکلات ایرانیان در دسترسی و استفاده از تکنولوژیهای جهانی به دلیل تحریمهای آمریکا را شرح داده است. بر اساس این گزارش، این محدودیتها باعث افزایش آسیبپذیری مردم در برابر سانسور و نظارت دولت ایران شده است.
در این گزارش آمده است در شرایطی که ایرانیان به دلیل تحریمهای آمریکا نمیتوانند به ابزارها و خدمات ارتباطی جهان دسترسی داشته باشند، مجبور هستند تا از تولیدات ایرانی استفاده کنند که از سوی دولت پشتیبانی میشوند و به دلخواه مقامات حکومتی برخی سایتها را بلاک و دسترسی به آنها را محدود یا ناممکن میکنند.
این گزارش ۱۸ صفحهای با نام "حمایت از دسترسی به اینترنت امن برای جامعه مدنی در ایران" حاوی پیشنهاداتی برای دولت جو بایدن و نیز شرکتهای تکنولوژی است که میتوانند بدون برداشتن تحریمها از ارتباطات آنلاین امن و مطمئن در ایران حمایت کنند.
هادی قائمی مدیر اجرایی کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران در این باره گفت: «بدون دسترسی به محصولات تکنولوژی بینالمللی که حافظ امنیت خصوصی هستند، ارتباطات آنلاین ایرانیها در اختیار دولتی است که مردم را به دلیل مطالبی که در فضای مجازی منتشر میکنند و مورد پسند حکومت نیست، زندانی میکند.»
به گفته هادی قائمی، دولت بایدن میتواند با سیاست تحریمی موثرتر بدون برداشتن تحریمها از آزادی اینترنت در ایران حمایت کند.
مجوز ناروشن D1
در حالی که آمریکا شرکتها را از انجام معامله با ایران باز داشته است، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا تحت یک اجازه نامه کلی با نام D1 مجوز فروش "ابزار و خدمات ارتباطات شخصی" به ایرانیان را داده است، با این استدلال که این گونه کالاها نقش مهمی در حمایت از آزادی بیان در کشورهای تحت فشار ایفا میکنند.
بهرغم مجوز D1 شرکتها از فروش محصولات خود به ایرانیان خودداری کرده و اجازه نمیدهند که ایرانیها به خدمات آنها دسترسی داشته باشند. دلیل آنها نیز این است که نگران نقض تحریمهایی هستند که خارج از حوزه بسیار خاص و محدود مجوز D1 است.
نتیجه این امر این است که ایرانیها ناچارند از تولیدات ارتباطی ساخت ایران استفاده کنند که به شدت از سوی دولت کنترل و سانسور میشوند و دسترسی به محتوای منتشر شده در اینترنت را برای نهادهای کنترلکننده آسان میکند. این باعث بالارفتن خطر برای کنشگران و سایر کاربرهایی میشود که محتوایی مخالف ایدئولوژی حاکم بر ایران منتشر میکنند و بسیاری به همین دلیل هم اکنون در زندان هستند.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در گزارش خود توضیح داده که چگونه مجوز D1 باید روشنتر و واضحتر شده و طوری به روز شود که منعکسکننده تکنولوژی روز باشد.
این گزارش همچنین حاوی توصیههایی به دولت بایدن است که به کارگیری آنها میتواند "جو ترس" ناشی از تحریمها را تغییر دهد تا شرکتها بتوانند محصولاتشان را بدون نگرانی به ایرانیان عرضه کنند.
کمپین در گزارش خود همچنین پیشنهاداتی برای ارائه درخواست به دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری آمریکا برای اجازه فروش محصولاتی که در محدوده مجوز D1 نیستند و کانالهای مالی برای ایرانیان که بتوانند پول این گونه محصولات را پرداخت کنند، طرح کرده است.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران در عین حال در گزارش خود تاکید کرده که شرکتها در چارچوب تعهدی که برای بهبود آزادی بیان و حقوق دیجیتال دارند، موظف به فروش ابزار و خدمات ارتباطی به ایرانیان هستند.