دیدبان حقوق بشر با ارائه شاخص جدیدی از وضعیت «تنبیه خشونتآمیز کودکان» بر اساس قوانین و سیاستها در کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی، از این کشورها خواست که اینگونه اقدامها علیه کودکان را غیرقانونی اعلام کنند.
این نهاد در گزارش تازهای مینویسد که بررسیها نشان میدهد کشورهای منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی دارای بیشترین میزان تنبیه بدنی در جهان هستند.
بر اساس این بررسیها در کشورهایی مانند مصر، مراکش و تونس بیش از ۹۰ درصد کودکان حداقل یک بار در ماه تنبیه بدنی میشوند. در قطر که داری کمترین میزان تنبیه بدنی در منطقه است، این آمار به ۵۰ درصد میرسد.
دیدبان حقوق بشر با بررسی وضعیت ۱۹ کشور در این منطقه دریافته است که بیشتر این کشورها فاقد قوانین لازم برای پایان دادن به تنبیههای خشونتآمیز علیه کودکان هستند و برخی از آنها حتی قوانینی دارند که به صراحت این موضوع را مجاز میشمارد.
این مطالعه همچنین شامل اطلاعات مربوط به تنبیه کودکان در مدارس است. بر اساس این بررسی، ۱۰ کشور این منطقه تنبیه کودکان را تنها با استفاده از سیاست، اما نه بر اساس قانون منع کردهاند و این باعث اجرای ناقص مقررات در این باره شده است.
احمد بن شمسی، مدیر ارتباطات و حمایت از خاورمیانه و آفریقای شمالی در دیدبان حقوق بشر میگوید: «در بسیاری از کشورهای منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی، خشونت وقتی جرم شناخته میشود که درباره یک فرد بزرگسال اتفاق افتاده باشد، اما وقتی قربانی آن یک کودک است، به عنوان یک اقدام آموزشی قلمداد میشود.»
آقای بن شمسی تاکید میکند که «پایان دادن به تنبیه بدنی یک مزیت بزرگ برای کودکان و جوامع آنها بهشمار میرود و از همین حالا باید پایان یابد.»
دیدبان حقوق بشر با اشاره به ممنوعیت تنبیه بدنی کودکان و حق تحصیل آنها در محیطی عاری از خشونت تاکید میکند که این گونه مجازات باعث درد، رنج و تحقیر کودکان میشود و به رشد و موفقیت آموزشی، هم چنین بهداشت روانی آنها آسیب میزند.
این گزارش تأکید میکند که بر اساس مطالعات انجامشده، یک گام اساسی برای پایان دادن به تنبیه بدنی، غیرقانونی شمردن آن و اجرای دقیق قانون است.
۶۲ کشور تاکنون تنبیه بدنی را در همه زمینهها منع کردهاند و ۲۷ کشور نیز متعهد به انجام این کار شدهاند.
دیدبان حقوق بشر وضعیت کشورهای خاورمیانه و آفریقای شمالی در مورد تنبیه بدنی بر اساس قوانین و سیاستهای آنها را در سه شاخص با رنگهای سبز، زرد و قرمز تعریف و طبقهبندی کرده است.
گروه کشورهای سبز شامل مواردی است که در آییننامههای کیفری آنها به روشنی، تنبیه بدنی در همه موارد، ازجمله در مدرسه و خانه منع شده است.
از ۱۹ کشور منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی، فقط تونس و اسرائیل، تنبیه بدنی را در همه شرایط غیرقانونی اعلام کردهاند.
گروه زرد شامل کشورهایی است که با اتخاذ سیاستهایی، مجازات بدنی را در مدارس ممنوع کردهاند، اما در قوانین آنها این عمل به روشنی ممنوع نشده است. قطر جزو این کشورهای به شمار میرود.
گروه قرمز هم شامل کشورهایی مانند مراکش و ایران است که قانون کیفری به صراحت تنبیه خشونتآمیز کودکان را چه در خانه و چه در مدرسه از هرگونه مجازات معاف کرده است.
به گزارش بانک جهانی و برنامه توسعه سازمان ملل، نیمی از جمعیت خاورمیانه و شمال آفریقا کمتر از ۲۴ سال سن دارند، این در حالی است که این منطقه از میانگینهای جهانی در زمینه پیشرفت تحصیلی، موفقیت و دسترسی عادلانه به امکانات عقب است.
دیدبان حقوق بشر تاکنون به ۲۵ مقام در این منطقه درباره قانونمند کردن منع تنبیه کودکان نامه نوشته است. تاکنون تنها وزارت آموزش و پرورش شش کشور به این نامه پاسخ دادهاند.
در ۱۰ كشور با وجود مقررات منع تنبیه خشونتآمیز کودکان اين ممنوعيتها فاقد پشتوانه قانونی است. قوانین ۱۳ کشور هم به صراحت تنبیه کودکان را به عنوان یک اقدام تربیتی مجاز میشمارد.