با وجود اعلام رسمی روند نزولی کرونا در ایران طی روزهای گذشته، مقامات بهداشتی این شرایط را «شکننده» توصیف میکنند.
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد کرونا شامگاه شنبه، ۲۵ اردیبهشت با حضور در یک برنامه تلویزیونی ضمن بیان این که «هنوز نمیتوانیم بگوییم که خیز چهارم کرونا تمام شده است» افزود: «این که میگوییم بیشتر شهرهای کشور نارنجی است، یعنی از حدی که باید، پایینتر نیامده و کوچکترین غفلت باعث میشود که این شاخه نزولی یکجا متوقف شده و سینوسی شود.»
بر اساس آخرین گزارش ستاد کرونا در روز شنبه، وضعیت سه شهر کشور قرمز، ۲۶۲ شهر نارنجی و ۱۸۳ شهر زرد اعلام شد.
وضعیت قرمز یا «خیلی پرخطر» به شرایطی اطلاق میشود که در یک شهر از هر صدهزار نفر، دستکم ۱۰ نفر به دلیل ابتلا به کرونا بستری شده باشند.
در وضعیت نارنجی یا «پرخطر» این آمار از هر صدهزار نفر، دستکم به شش نفر از صدهزار نفر و در وضعیت زرد یا «خطر متوسط» این رقم به دستکم سه نفر از صدهزار نفر میرسد.
در همین حال مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد کرونا روز شنبه گفت که آمار مراجعه بیماران مبتلا به کرونا به بیمارستانها کماکان زیاد است و در مقایسه با نقطه اوج همهگیری، تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته است.
آقای مردانی در مورد وضعیت فوتیها در کشور هم گفت که احتمالا تا یک ماه آینده همین وضعیت را خواهیم و شاهد مرگ و میرهای سه رقمی خواهیم بود.
آقای مردانی همچنین درباره خیز پنجم کرونا در کشور در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی به دلیل انتشار خبر کاهش آمار کرونا هشدار داد و وضعیت نارنجی در بسیاری از شهرهای کشور را «شکننده» توصیف کرد.
در ماههای گذشته، شیوع گونههای مختلف ویروس جهشیافته به افزایش آمار کرونا در ایران دامن زده است.
در همین حال با توجه به واگیری بالا و میزان کشندگی دو ویروس جهشیافته اخیر موسوم به «هندی» و «آفریقایی» نگرانی شهروندان از افزایش آمار مبتلایان و جانباختگان بهویژه با توجه به روند کُند واکسیناسیون در کشور افرایش یافته است.
به گفته علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد کرونا تعداد موارد مثبت ابتلا به این نوع ویروسها تاکنون ۶۰ مورد گزارش شده است.
آقای رئیسی به آمار تفکیکی مبتلایان در استانهای مختلف بر اساس گونه مورد ابتلا اشارهای نکرد و تنها درباره وضعیت شیوع ویروسهای جهشیافته جدید در استانهای جنوبی و شرقی هشدار داد.
سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران اولین بار روز ۱۵ اردیبهشت از شناسایی ۳۸ مورد مبتلا و مشکوک به ویروس کرونای جهشیافته آفریقایی و ۱۳ مورد ابتلا به ویروس جهشیافته هندی در ایران خبر داده بود.
بر اساس اعلام مقامات وزارت بهداشت ایران تا روز ۱۷ اردیبهشت موارد ابتلا به ویروس جهشیافته هندی در استانهای قم، آذربایجان غربی، بوشهر و یزد تائید شده است، اما درباره شهرهای درگیر با ویروس آفریقایی تاکنون گزارشی منتشر نشده است.
با این حال وزیر بهداشت ایران پیش از این درباره شیوع ویروس آفریقایی در استانهای جنوبی کشور، خوزستان، هرمزگان، بوشهر و فارس هشدار داده بود.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان پیشتر در ۲۳ اردیبهشت، شناسایی ۴۴ مورد ابتلا به گونه جهشیافته آفریقایی در شهرستانهای پارسیان، بندرعباس و بندرلنگه در استان هرمزگان را تایید کرده و گفته بود که با توجه به حضور اتباع خارجی در این استان، احتمالا آمارهای واقعی بیش از این موارد خواهد بود.