بهائی ستیزی؛ پخش برنامه تلویزیونی با هدف نفرت پراکنی علیه بهائیان از صدا و سیما



همزمان با آغاز موج جدید فشارهای امنیتی و قضایی بر شهروندان بهائی در شهرهای مختلف کشور، صدا و سیمای جمهوری اسلامی در یک برنامه تلوزیونی که با حضور مهمانان برنامه پخش شده است اقدام به نفرت پراکنی و طرح مطالبی علیه پیروان این آیین کرده و در قالب یک تریبون یک طرفه، عقاید و باورهای مذهبی این جامعه را دستمایه هجمه کرد. این برنامه که مصداق عینی نفرت پراکنی علیه پیروان یک آیین محسوب می شود اقدام دیگری از سوی حکومت ایران است که در چهار دهه گذشته بصورت روزمره و سیستماتیک حق شهروندی و انسانی پیروان این آیین را نقض کرده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۰، صدا و سیمای جمهوری اسلامی در یک برنامه تلویزیونی، اقدام به پخش برنامه ای با محوریت «بهائیت» و در راستای نفرت پراکنی علیه جامعه بهائیان ایران کرد.

برنامه تلویزیونی «مثل ماه» با اجرای «رسالت بوذری» که در هفته های اخیر از شبکه ۳ سیما پخش می شود در برنامه امروز خود اقدام به انتشار مطالبی با هدف نفرت پراکنی علیه شهروندان بهائی کرده است. پخش این برنامه توسط سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی در حالی است که شهروندان بهائی نه تنها در رسانه های رسمی کشور تریبونی جهت دفاع از خود ندارند بلکه هم اکنون ده ها تن از این شهروندان صرفا به دلیل اعتقاد به آئین بهائی و اظهار عقیده خود با احکام حبس در زندان های ایران و یا تحت بازداشت موقت به سر می برند.

این برنامه که مصداق عینی نفرت پراکنی علیه پیروان یک آیین محسوب می شود اقدام دیگری از سوی حکومت ایران است که در چهار دهه گذشته بصورت روزمره و سیستماتیک حق شهروندی و انسانی پیروان این آیین را نقض کرده است.

رسالت بوذری، مجری برنامه «مثل ماه» که اخیرا نام او پس از انتشار ویدئوی گفتگوی توهین آمیز با مهمان دارای معلولیت این برنامه بر سر زبان ها افتاده و اعتراض بسیاری را به همراه داشت علاوه بر اجرای این برنامه علیه شهروندان بهائی، به صورت مجازی نیز اقدام به تهیه گفتگویی دیگر با محوریت نفرت پراکنی علیه این شهروندان کرده است.

هرچند این اقدام صدا و سیما به عنوان یک رسانه حکومتی و رسمی، علیه شهروندان بهائی اقدام تازه ای نیست با این حال به نظر می رسد همزمانی این اقدامات با افزایش فشارهای امنیتی و قضایی علیه این شهروندان در شهرهای مختلف کشور بی ارتباط نبوده باشد.

طی ماه اخیر موج تازه ای از بازداشت گسترده شهروندان بهائی در شهرهای مختلف کشور از جمله اصفهان و شیراز به راه افتاده است. از روز یکشنبه ۵ اردیبهشت، دستکم ۱۰ زن بهائی در بهارستان اصفهان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و منازل دستکم ۲۸ خانواده بهائی نیز در همین شهر توسط نیروهای امنیتی تفتیش شده است.

از سوی دیگر در تاریخ ۱۷ فروردین ماه دستکم ۷ شهروند بهائی در شهر شیراز توسط نیروهای امنیتی بازداشت و منازل آنان مورد تفتیش قرار گرفت. در تاریخ ۸ اردیبهشت ماه نیز دو شهروند دیگر در همین شهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.

در نمونه ای دیگر از افزایش فشار بر پیروان آئین بهائی، در هفته های اخیر مسئولان سازمان بهشت زهرای تهران، ضمن ممانعت از تدفین متوفیان بهائی در گورستان بهائیان به آنان گفته بودند که باید درگذشتگان خود را بر روی محل گورهای دسته جمعی اعدام شدگان دهه ۶۰ در خاوران به خاک بسپارند.

نفرت پراکنی نهادهای امنیتی و دولتی نسبت به شهروندان بهائی مسبوق به سابقه است. از جمله این اقدامات می توان به ارائه پرشمار کتب با محوریت بهائی ستیزی در نمایشگاه های کتاب تهران اشاره کرد. نمایشگاه کتاب تهران بارها در سال های اخیر با حضور کتابهایی که نحله های فکری گوناگون را نشانه گرفته به محلی برای ترویج اندیشه خشونت محور یا نفرت پراکنی علیه شهروندان بهائی تبدیل شده است. ناشران این کنابها عمدتا از بودجه های دولتی یا نهادهای مذهبی ارتزاق می کنند.

این در حالی است که ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌گوید: “هر انسانی محق به داشتن آزادی اندیشه، وجدان و دین است؛ این حق شامل آزادی دگراندیشی، تغییر مذهب و آزادی علنی کردن آئین و ابراز عقیده، چه به صورت تنها، چه به صورت جمعی یا به اتفاق دیگران، در قالب آموزش، اجرای مناسک، عبادت و دیده‌بانی آن در محیط عمومی یا خصوصی است و هیچ فردی حق اهانت و تعرض به فرد دیگری را به لحاظ تمایز و اختلاف اندیشه ندارد.

شهروندان بهائی در ایران از آزادی‌های مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.

بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار شهروند بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیان را به رسمیت نمی‌شناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.

خودکشی یک نوجوان ۱۷ ساله در روانسر

    شامگاه پنجشنبه ۱۷ شهریور، یک نوجوان ۱۷ ساله در شهرستان روانسر از طریق حلق آویز کردن دست به خودکشی زده و به زندگی خود پایان داد.