گزارشی از آخرین وضعیت ۹ نوکیش مسیحی محبوس؛ فشار نهادهای امنیتی برای تبعید



محمد اسلام دوست، بهنام اخلاقی، بابک حسین زاده، مهدی خطیبی، خلیل دهقان پور، حسین کدیور، کمال نعمانیان و محمد وفادار، نوکیشان مسیحی که دوران محکومیت ۵ ساله خود را در زندان اوین سپری می‌کنند، توسط نهادهای امنیتی به تبعید به یکی از زندان‌های استان گیلان و یا سایر شهرستان‌ها تهدید شده‌اند. پیشتر نیز عبدالرضا علی حق نژاد به زندان بندرانزلی تبعید شده بود. همچنین چندی قبل در پی ارسال پرونده ناقص این شهروندان به منظور درخواست اعاده دادرسی از سوی شعبه ۱ واحد اجرای احکام دادسرای اوین به دیوان عالی کشور، پرونده به دادسرا عودت داده شده بود.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محمد اسلام دوست، بهنام اخلاقی، بابک حسین زاده، مهدی خطیبی، خلیل دهقان پور، حسین کدیور، کمال نعمانیان و محمد وفادار، نوکیشان مسیحی که دوران محکومیت ۵ ساله خود را در زندان اوین سپری می‌کنند، توسط نهادهای امنیتی به تبعید به یکی از زندان‌های استان گیلان و یا سایر شهرستان‌ها تهدید شده‌اند.

پیشتر نیز عبدالرضا علی حق نژاد از زندان اوین به زندان بندرانزلی تبعید شده بود. یک منبع مطلع در خصوص انتقال آقای علی حق نژاد به هرانا گفت: «قبل از تبعید حتی هزینه ۱ میلیون تومانی روند انتقال را از او گرفته‌اند. هفته گذشته نیز بهنام اخلاقی به همراه دو تن دیگر را به یگان اعزام منتقل کردند. رفتارشان در آنجا بسیار بد و توهین‌آمیز بود. آن روز تبعید انجام نشد اما مجددا یک روز بعد به اتاقی منتقل شده و پنج ساعت منتظر ماندند. این بار به آنها گفته شد به دلیل ناقص بودن مدارک تبعید انجام نمی‌شود اما در آینده نزدیک اقدام خواهند کرد. از هر یک از این سه نفر هم مبلغ یک میلیون تومان به بهانه هزینه انتقال خواسته بودند اما آنان از پرداختش امتناع کرده‌اند.»

اسفندماه ۹۹ و فروردین‌ماه امسال نیز این شهروندان لایحه‌ای را جهت اعاده دادرسی تنظیم و به دیوان عالی کشور ارسال کرده بودند، اما به آنها گفته شده بود به دلیل نداشتن مدارک لازم از جمله دادنامه دادگاه بدوی و دادگاه تجدیدنظر، باید درخواست  و لایحه خود را به شعبه ۱ واحد اجرای احکام دادسرای اوین به ریاست قاضی محمد برائه ارسال کنند. این منبع مطلع در این خصوص افزود: «نهایتا این زندانیان مسیحی با پیگیری‌های مکرر متوجه شدند که اجرای احکام تعمدا پرونده را به صورت ناقص ارسال کرده است و به همین علت، پرونده از سوی دیوان عودت داده شده است.» علیرغم وعده تکمیل و ارسال مجدد پرونده به دیوان عالی کشور، تاکنون نتیجه‌ای به آن‌ها اعلام نشده است.

به گفته این منبع : «به نظر می‌رسد تبعید این افراد به قصد اعمال فشار بر آن‌ها جهت عدم اعتراض به کارشکنی‌های مسئولان و عدم پیگیری درخواست اعاده دادرسی، پراکنده کردن آن‌ها در شهرها و زندان‌های مختلف و جلوگیری از جمع شدن تعداد زیادی از زندانیان مسیحی در یک زندان باشد.»

حسین کدیور و خلیل دهقان پور در تاریخ ۹ بهمن ۹۷ در یک جلسه کلیسای خانگی در شهر رشت و بابک حسین زاده، بهنام اخلاقی و مهدی خطیبی نیز در تاریخ ۴ اسفندماه همان سال بازداشت شدند. منزل آقای اخلاقی پس از بازداشت وی توسط ماموران مورد تفتیش قرار گرفت و آن ها برخی لوازم شخصی او را ضبط کرده و با خود بردند. به گفته یک منبع مطلع نیروهای امنیتی در جریان تفتیش منزل آقای اخلاقی اقدام به شکستن و یا آسیب به نمادهای مرتبط با مسیحیت کرده بودند.

در تاریخ ۲۱ بهمن ماه نیز عبدالرضا (متیاس) علی حق نژاد در منزل شخصی خود بازداشت و در ادامه این روند روز جمعه ۲۶ بهمن‌ماه نیز سه نوکیش مسیحی دیگر به نام‌های محمد وفادار، محمد (شهروز) اسلام دوست و کمال نعمانیان در یک جلسه کلیسای خانگی بازداشت شده بودند. لازم به ذکر است بازداشت تمامی این شهروندان توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه صورت گرفته بود.

بابک حسین زاده و بهنام اخلاقی پس از گذشت ۱۲ روز از بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی به زندان منتقل و به مدت ۱۱ روز بدون رعایت اصل تفیک جرائم در این زندان نگهداری شدند. نهایتا در تاریخ ۲۷ اسفندماه ۹۷ با تودیع قرار وثیقه ۱۵۰ میلیون تومانی، به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شدند. همچنین خلیل دهقان پور، حسین کدیور، کمال نعمانیان و محمد وفادار در اسفندماه همان سال با تودیع قرار وثیقه آزاد شده بودند.

در تاریخ ۲ مردادماه ۹۸ اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروندان در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمد مقیسه برگزار شد. در جریان این جلسه مبلغ قرار وثیقه عبدالرضا علی حق نژاد، شهروز اسلام دوست، بهنام اخلاقی، بابک حسین زاده و مهدی خطیبی به یک میلیارد و پانصد میلیون تومان افزایش پیدا کرده و آنان در پی عدم توانایی مالی در تامین قرار وثیقه بازداشت و به بند ۴ زندان اوین منتقل شدند.

نهایتا هر یک از این شهروندان بابت اتهام “اقدام علیه امنیت کشور از طریق تشکیل کلیسای خانگی و تبلیغ مسیحیت تبشیری و صهیونیستی” به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. این حکم نهایتا خردادماه ۹۹ توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست قاضی سیداحمد زرگر عینا تایید به آن‌ها ابلاغ شد.

یک منبع مطلع در خصوص نحوه برگزاری جلسات دادگاه به هرانا گفت: «جلسات دادگاه کوتاه بوده و به این شهروندان در طول جلسات دادگاه فرصت دفاع داده نشده. آن‌ها صرفا از زندان دفاعیات مکتوب خود را به دادگاه پست می‌کردند. رفتار قاضی مقیسه با متهمان مسیحی بسیار تند و توهین‌آمیز بوده و به دفعات به آن‌ها گفت “شما انسان‌های نادرستی هستید، مرتد هستید و مستحق اعدام هستید. اصلا هیچ چیز نگویید.”»

گفتنی است؛ کمال نعمانیان در سال ۹۰ نیز به همراه ۳ نوکیش مسیحی دیگر به دادگاه احضار شده بود. در اردیبهشت ماه سال ۹۵ نیز، محمد وفادار به همراه کشیش یوسف ندرخانی و دو تن دیگر از نوکیشان مسیحی بازداشت شده بود. عبدالرضا علی حق نژاد، معروف به ماتیاس نیز دارای حداقل سه سابقه بازداشت در سالهای ۸۵، ۸۹ و ۹۰ به اتهام تبلیغ و ترویج مسیحیت است.

لازم به اشاره است علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یک اقلیت دینی به رسمیت شناخته می‌شوند، با این حال دستگاه‌های امنیتی مسئله‌ی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال می‌کنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند.

برخورد با نوکیشان مسیحی در ایران در حالی صورت می گیرد که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.

خودکشی یک نوجوان ۱۷ ساله در روانسر

    شامگاه پنجشنبه ۱۷ شهریور، یک نوجوان ۱۷ ساله در شهرستان روانسر از طریق حلق آویز کردن دست به خودکشی زده و به زندگی خود پایان داد.