پرونده سه زن زندانی؛ اعتراض فعالان مدنی به بازداشت‌ غیرقانونی، شکنجه و رفتارهای «ضد بشری»

 


 بازداشت غیرقانونی و وضعیت مبهم عالیه مطلب‌زاده، سعیده خضوعی و فریده مرادخانی، سه زن زندانی، سبب طرح اعتراض‌های جداگانه علیه مقام‌های قضایی و امنیتی ایران شده است.

در نخستین مورد، عالیه مطلب‌زاده، نایب رئیس انجمن دفاع از آزادی مطبوعات ایران، با انتشار نامه‌ای از زندان قرچک ورامین شرحی از چگونگی بازداشت اخیر خود داد و آن را «غیرقانونی» و نشانه‌ای از تسلط نهادهای امنیتی بر قوه قضاییه دانست.

او که روز سه‌شنبه ۲۳ فروردین با هجوم ماموران وزارت اطلاعات به خانه نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، به همراه او بازداشت و برای اجرای حکم به زندان منتقل شد، در نامه خود نوشته است که پس از انتقال او به دادسرای اوین، قاضی اجرای احکام مستقر در اوین از بازداشت او ابراز تعجب کرده است.


عالیه مطلب‌زاده در نامه خود نوشته است که ماموران امنیتی حکمی برای بازداشت او نداشتند و پیرو اعتراض وی به این مسئله دادیار ناظر زندان که اختیاری برای صدور حکم جلب ندارد، این حکم را با واتساپ برای ماموران فرستاده است.

در پرونده دیگر، ارسلان یزدانی، فرزند سعید خضوعی، شهروند بهایی زندانی، نوشته است که پیگیری‌ها برای علت بازداشت مادرش، محل زندان و ملاقات او بدون نتیجه بوده است.

او با اشاره به اینکه «همچنان هیچ خبری از علت بازداشت و جایی که مادرم بازداشت است نداریم»، گفته است با وجود اینکه مادرش بیمار است، تاکنون اجازه ملاقات با وکیل صادر نشده است و هیچ تماسی با خانواده‌اش نیز نداشته است.

سعیده خضوعی، شهروند بهایی، روز ۲۲ فروردین امسال، برای دفاع از اتهامات خود به بازپرسی دادسرای اوین احضار شده بود، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.

پیش از این ارسلان یزدانی، فرزند خانم خضوعی و همسرش، سمیرا ابراهیمی نیز به طور موقت بازداشت شده بودند. اتهامات خانم خضوعی اعلام نشده است ولی در پرونده فرزند و عروس او اتهاماتی چون «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» مطرح شده بود.

جامعه جهانی بهایی بارها تاکید کرده است اتهام‌های امنیتی که علیه شهروندان بهایی در ایران مطرح می‌شود، کاملا «بی‌اساس» است و تنها دلیل بازداشت بهاییان توسط نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، اعتقادات و فعالیت‌های مذهبی آنان است.

سومین پرونده اما مربوط به فریده مرادخانی، فعال مدنی و خواهرزاده رهبر جمهوری اسلامی، است که روز ۲۴ دی‌ماه سال گذشته توسط ماموران امنیتی بازداشت شد.

با تدوام بازداشت خانم مرادخانی، روز گذشته ده‌ها فعال مدنی با اشاره به اینکه این فعال مدنی در «زندان انفرادی» به سر می‌برد، رفتار حکومت ایران با او را «شکنجه واضح»، «ضد بشری و غیرقانونی» و «نقض آشکار حقوق بشر» توصیف کرده‌اند.

این نامه به امضای چهره‌هایی چون نرگس محمدی، راحله راحمی‌پور، شهناز اکملی، محمد نوری‌زاد، آرش صادقی، سهیل عربی و ... رسیده است.

خانم مرادخانی در ماه‌های اخیر کارزاری را در حمایت از زندانیان راه‌اندازی کرده بود. او خرداد سال ۹۷ هم پس از سفر به سنندج و دیدار با خانواده رامین حسین پناهی،‌ زندانی سیاسی کرد که به اتهام فعالیت علیه جمهوری اسلامی اعدام شد، بازداشت شده بود.

هنوز دلیل بازداشت خانم مرادخانی اعلام شده است ولی سال گذشته، چند روز پیش از بازداشت این فعال مدنی، ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد خانم مرادخانی در مراسم آنلاین جشن تولد شهبانو فرح پهلوی، آخرین ملکه ایران، سخنانی را در ستایش او بیان می‌کند.

فریده مرادخانی فرزند علی مرادخانی مشهور به «شیخ علی تهرانی» است. شیخ علی تهرانی که با بدری حسینی، خواهر رهبر جمهوری اسلامی، ازدواج کرده است، از روحانیون مخالف حکومت شاهنشاهی ایران بود و بعد از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ نیز به یکی از منتقدان حکومت جمهوری اسلامی تبدیل شد.

او در اوایل جنگ ایران و عراق به بغداد رفت و شروع به موضع‌گیری علنی علیه جمهوری اسلامی کرد. آقای تهرانی سال ۱۳۷۴ به تهران بازگشت و پس از محاکمه به ۲۰ سال زندان محکوم شد. او سال ۱۳۸۴ از زندان آزاد شد و اکنون در سن ۹۵ سالگی در انزوای سیاسی در تهران زندگی می‌کند.

خودکشی یک نوجوان ۱۷ ساله در روانسر

    شامگاه پنجشنبه ۱۷ شهریور، یک نوجوان ۱۷ ساله در شهرستان روانسر از طریق حلق آویز کردن دست به خودکشی زده و به زندگی خود پایان داد.