حکم قصاص چشم (کور شدن) سه متهم برای انجام مقدمات اجرای حکم به دادسرای جنایی تهران فرستاده شده است.
یکی از انتقادات مهم به سیستم قضایی و حقوقی ایران وجود قوانینی مانند نقص یا قطع عضو است که مغایر با اصول حقوق بشر، اصل و هدف مجازات و نافی کرامت انسانی تلقی میشود.
به گزارش خبرگزارش خبرگزاری هرانا به نقل از همشهری، یک زن و ۲ مرد در سه پرونده جداگانه به کوری شدن چشم محکوم شدند که این پروندهها برای انجام مقدمات اجرای حکم به دادسرای جنایی تهران فرستاده شده است.
بر اساس این گزارش، نخستین رخداد در سال ۹۰ و در یکی از شهرهای استان کرمانشاه اتفاق افتاد. متهم این پرونده زنی جوان است که در زمان حادثه با زن همسایه بهدلیل اختلافات زیادی که داشتند درگیر شد و روی او اسید پاشید. بر اثر این حادثه زن جوان بینایی یک چشمش را از دست داد و متهم به اسیدپاشی در دادگاه به کور شدن چشم راست، زندان و دیه محکوم شد. این حکم در دیوان عالی کشور نیز تأیید شد. پرونده به شعبه سوم اجرای احکام دادسرای جنایی تهران فرستاده شد.
در این گزارش آمده است، دومین پرونده در سال ۹۶ و در یکی از شهرهای استان فارس به جریان افتاد. در آن زمان مردی که با یکی از آشنایانش اختلاف داشت، با او درگیر شد و با چاقو ضرباتی به وی زد. یکی از ضربهها منجر به کوری یکی از چشمان مرد آشنا شد و ضارب نیز به کور شدن چشم محکوم شد. این پرونده نیز برای رسیدگی و انجام مقدمات اجرا، به پایتخت فرستاده شد و در اختیار قاضی شعبه سوم اجرای احکام قرار گرفت. سومین پرونده نیز تفاوت زیادی با ۲ پرونده دیگر ندارد. فردی که محکوم به کور شدن چشم چپ شده در سال ۹۷ و در جریان یک درگیری با سلاح شکاری گلولهای به سمت یکی از دوستانش شلیک کرده که تیر به چشم چپ وی برخورد کرده و منجر به نابینایی او شده است. بهدنبال این اتفاق عامل تیراندازی به کور شدن چشم چپ محکوم شد. به این ترتیب پرونده برای رسیدگی به پایتخت و دادسرای جنایی تهران فرستاده شد.
حکم نقص یا قطع عضو از جمله مواردی است که نافی اصل کرامت انسانی است. کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی صراحتا استفاده از مجازاتهای تحقیر آمیز، نافی کرامت انسانی و موهن مانند شلاق، قطع دست یا نقص عضو را ممنوع کرده است.
اهداف سند ۲۰۳۰ یونسکو:
هدف16- ترویج جوامع صلح طلب و فراگیر برای توسعه پایدار، دسترسی به عدالت برای همه و ایجاد نهادهای موثر، پاسخگو و فراگیر در تمام سطوح
مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر:
ماده 1: همه برابر بدنیا می آیند
ماده 6 : احترام به کرامت و ارزش انسانی
ماده 8-رعایت حقوق انسانی توسط قانون
ماده 10: حق محاکمه قانونی
ماده 28 : حق داشتن دنیایی آزاد و زیبا